ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγα λόγια για μας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ένας ατέρμων κύκλος αρτοποίησης που κυλάει στο DNA μας!


Αν η ιστορία μας είχε χρώμα, γεύση, υφή και υπόσταση θα ήταν ένα φρέσκο, αφράτο, καλοζυμωμένο, μυρωδάτο ψωμί, όπως εκείνο που θυμόμαστε στις ομορφότερες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, τότε που κόβαμε το ζεστό ψωμί με το χέρι και λαίμαργα κατευνάζαμε την πείνα μας.

Το ιστόρημά μας ξεκινά πολλά χρόνια πριν, στο χωριό Κούλας της Μικράς Ασίας. Εκεί, το 1922, ο Δαμιανός Πλακόπουλος σε ηλικία 21 ετών αναλαμβάνει το φούρνο του παππού του, εκπροσωπώντας την 3η γενιά φουρνάρηδων της οικογένειάς μας. Σύντομα, τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει τον τόπο του, παίρνοντας μαζί του μονάχα τους αγαπημένους του και τον άσβεστο πόθο του για ζυμώματα και αρτοπαρασκευές. Βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στη Σάμο, όπου εργάζεται σε βυρσοδεψείο μέχρις ότου εξοικονομήσει τα απαραίτητα χρήματα και μεταβεί στα Χανιά της Κρήτης. Εδώ, παρακινημένος από την αγάπη του για τον άρτο, κατορθώνει και χτίζει το δικό του φούρνο στην οδό Παρθενίου Κελαΐδη και Ιωνίας και ασκεί το επάγγελμα που τόσο αγαπά, δημιουργώντας παράλληλα την οικογένειά του. Τα τρία του παιδιά και η σύζυγός του συμμετέχουν ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση και μετά το θάνατό του, το 1964, συνεχίζουν να τον λειτουργούν ώσπου, καταληκτικά, η διαχείρισή του μένει στον υιό του Θεολόγο Πλακόπουλο.

Έχοντας περάσει πλέον στην 4η γενιά φουρνάρηδων, ο Θεολόγος προσπαθεί και εξελίσσει την επιχείρηση και καταφέρνει μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα τέκνα του να ανοίξουν ένα ακόμη κατάστημα στην οδό 8ης Δεκεμβρίου το 1979. Το 1984, μεταβιβάζεται στο γιο του Δαμιανό Πλακόπουλο, φούρναρη 5ης γενιάς, ο οποίος τον συντηρεί και τον βελτιώνει αδιαλείπτως. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, μυεί και τα τέσσερα παιδιά του στην τέχνη της παρασκευής άρτου και ο γιος του Θεολόγος-Ιωάννης Πλακόπουλος είναι αυτός που τελικά μαγεύεται και επιθυμεί να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε αυτήν. Σε ηλικία 18 ετών, λοιπόν, όντας 6ης γενιάς αρτοποιός, παίρνει τα ηνία της επιχείρησης με πηγαία και απύθμενη όρεξη για δημιουργικότητα και εργασία. Μέχρι σήμερα, μαζί πάντοτε με την οικογένειά του, γράφει τη δική του πτυχή στην ιστορία της μακρόχρονης οικογενειακής αρτοποιίας, με σεβασμό στην παράδοση και γνώμονα την ποιοτική της αναπροσαρμογή στη σύγχρονη πραγματικότητα.

O Δαμιανός Πλακόπουλος αναλαμβάνει το φούρνο του παππού του, στην Κούλα της Μικράς Ασίας.

1922

Ο Δαμιανός χτίζει το δικό του φούρνο στα Χανιά, στην Παρθενίου Κελαϊδή.

1931

Μετά το θάνατο του Δαμιανού, η διαχείρισή του φούρνου μένει στον υιό του Θεολόγο Πλακόπουλο

1964

Ο Θεολόγος, μαζί με την οικογένεια του, ανοίγει ένα ακόμη κατάστημα στην οδό 8ης Δεκεμβρίου

1979

Ο φούρνος μεταβιβάζεται στο γιο του Θεολόγου, Δαμιανό

1984

Ο γιος του Δαμιανού, Θεολόγος-Ιωάννης Πλακόπουλος, είναι αυτός που συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στο πάνθεον της μακρόχρονης οικογενειακής αρτοποιίας.

2021

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

The bakery we trust.
«Νιώθω πως έχω γεννηθεί για την αρτοποιία. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και θέλω να το φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ»

«Νιώθω πως έχω γεννηθεί για την αρτοποιία. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και θέλω να το φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ.» λέει ο Θεολόγος-Ιωάννης Πλακόπουλος και τα λόγια του αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Η οικογενειακή μας προϊστορία και παράδοση είναι πολύτιμος θησαυρός γνώσης για εμάς αλλά η εκσυγχρονισμένη εφαρμογή τους απαραίτητη προϋπόθεση και επιταγή.

Η μακραίωνη ιστορία της οικογένειάς μας στην τέχνη του άρτου μας έχει μεταλαμπαδεύσει πολύτιμες γνώσεις και τεχνικές, από τις οποίες διατηρούμε όλα τα θετικά και προσπαθούμε να τις συγκεράσουμε αρμονικά με τις τάσεις της σύγχρονης εποχής.

Αυστηρή γραμμή και πλαίσιο της προσπάθειάς μας είναι η συνεχής διατήρηση και εξέλιξη της ποιότητας των προϊόντων με το να είμαστε σε εγρήγορση αναφορικά με τις πρώτες ύλες αλλά και τη διαχείρισή τους με σεβασμό για το κάλλιστο τελικό προϊόν.

Έχουμε συνδέσει την καθημερινότητά μας με την παραγωγή άριστων -και μόνο- αρτοπαρασκευασμάτων. Το μυστικό της επιτυχίας μας: η αγάπη και το μεράκι μας για αυτά που παράγουμε, που είναι η πραγματική πεμπτουσία της νοστιμιάς των προϊόντων που προσφέρουμε καθημερινά στους πελάτες μας.

Η μεγαλύτερη μας ανταμοιβή: η εμπιστοσύνη του κόσμου και τα σχόλια των πελατών μας όλα αυτά τα χρόνια που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Μια τυπική ήμερα στο εργαστήριο – το δικό μας δημιουργικό χώρο.

Η δική μας ημέρα ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ, κυριολεκτικά. Στις 10:30 είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στο εργαστήριο και ξεκινάμε τις προετοιμασίες. Κάθε βράδυ προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αναμειγνύουμε με μεράκι και ζήλο τα υλικά του κάθε προϊόντος και ευσεβώς δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο καθένα να ζυμωθεί, τόσο ώστε η πρώτη ύλη να είναι ποιοτική και κατάλληλα διαχειρίσιμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά, άριστης ποιότητας και ανεξαιρέτως όλα τα παρασκευάσματα είναι χειροποίητα από εμάς τους ίδιους και το προσωπικό του εργαστηρίου μας, το οποίο, ως δεύτερη οικογένειά μας, ασπάζεται τη φιλοσοφία μας.

Στη συνέχεια πλάθουμε με πάθος, αγάπη και φαντασία, δίνοντας σχήμα στο κάθε προϊόν. Οι πειραματισμοί και οι δοκιμές δε λείπουν από την προσπάθειά μας, καθώς προσδοκούμε να επιβεβαιώνουμε το γνωμικό μας «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ψήνουμε με μεράκι και καμαρώνουμε το κάθε ξεφούρνισμα.
Προσφέρουμε με αγάπη όλα μας τα δημιουργήματα, όπως κάνουμε και με τα παιδιά μας, τα οποία θρέφονται και μεγαλώνουν με αυτά. Έτσι, όταν γλυκοχαράζει, τα ράφια αρχίζουν και γεμίζουν και το προσωπικό μας είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει, πάντα με χαμόγελο και καλή διάθεση.

«Αναμειγνύουμε με μεράκι και ζήλο τα υλικά του κάθε προϊόντος και ευσεβώς δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο καθένα να ζυμωθεί...»

Το πρωινό μας βρίσκει ικανοποιημένους από το αποτέλεσμα, να φουρνίζουμε τα τελευταία προς ψήσιμο και να κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία για το επόμενο βράδυ. Το μεσημέρι πλέον γίνονται οι τελευταίες διαδικασίες καθαριότητας και συμμαζέματος και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη ημέρα.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι για εμάς μια τυπική δουλειά, αλλά μια αδιάκοπη προσπάθεια που μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Μας δίνει τη δυνατότητα να επιβεβαιώνουμε την αξία αυτού που επιλέξαμε να κάνουμε, μέσω της δημιουργίας και της προσφοράς σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται απλώς για μια δουλειά, η ζωή μας είναι ταγμένη σε αυτό και μια επίσκεψή δια ζώσης θα σας το επιβεβαιώσει.